Hero image

Samenleren, een taalcursus die werkt!
Helpt u mee?

naar beneden

Het stimuleren van taal

Samenleren is een taalcursus voor laagtaalvaardige ouders van kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Het doel van de cursus is het bevorderen van de Nederlandse taal en spreekvaardigheid van ouders. Daarnaast helpen we ouders bij het stimuleren van ontluikende geletterdheid bij hun kind waardoor er thuis een stimulerend taalklimaat ontstaat.

Hulp is welkom

Om Samenleren tot een groot succes te brengen, willen we de cursus aan zoveel mogelijk ouders in Groningen aanbieden. Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken! Via jeugd- en zorginstellingen, scholen, kinderopvang, vrijwilligersorganisaties, bibliotheken enzovoort proberen we de cursus bij ouders onder de aandacht te brengen. Wilt u ook helpen? Stuur dan een mail naar info@samenleren050.nl. 

Tel Mee Met Taal

Samenleren is een initiatief van jeugd-GGZ-instelling Molendrift, Bereslim, WIJ Groningen in samenwerking met gemeente Groningen en het Groninger Forum. Zij kregen subsidie vanuit het landelijke project ‘Tel Mee Met Taal’.

Tel Mee Met Taal is een landelijk actieprogramma dat zich richt op het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid en het bevorderen van lezen. Benieuwd naar de website van Tel Mee Met Taal? Klik op de knop hieronder.

Bekijk website

Ontwikkeling

De ouderbijeenkomsten van Samenleren zijn ontwikkeld door experts van Molendrift, Bereslim en Hilde Kalthoff (ontwikkelaar van de stapprogramma's en VVE Thuis van het Nederlands Jeugdinstituut). De cursus bestaat uit tien ouderbijeenkomsten waarin de volgende thema’s centraal staan:

Welkom
Welkom
Ik
Ik
Spelen is leren
Spelen is leren
Voeding
Voeding
Spelend leren thuis
Spelend leren thuis
Voorlezen
Voorlezen
Omgaan met media
Omgaan met media
Ouderbetrokkenheid thuis
Ouderbetrokkenheid thuis
Ouderbetrokkenheid bij de instelling
Ouderbetrokkenheid bij de instelling
Afsluiting
Afsluiting

Docenten met een lesbevoegdheid geven de taalcursussen aan ouders. De cursussen worden gegeven bij WIJ-locaties in de stad Groningen.

ICT platform

ICT-platform

Een belangrijk onderdeel van de cursus is een ICT-platform. Dankzij de inzet van ICT is het mogelijk om ouders gerichter te begeleiden. Ouders kunnen het platform raadplegen via een app op hun telefoon of via internet op hun pc, laptop of tablet. Het platform bevat onder andere digitale prentenboeken van Bereslim en het digitale spel Jeffy van het Nederlands Jeugdinstituut. Ook staan er filmpjes en animaties op die gaan over Nederlandse gesprekken in het dagelijks leven en het ondersteunen van kinderen in de thuissituatie. De filmpjes kunnen ook helpen bij het oefenen van gesprekssituaties in kinderopvang en groep 1 en 2 van hetbasisonderwijs ten behoeve van ouderbetrokkenheid.

De ouderbijeenkomsten starten vanaf maandag 29 oktober 2018.

 

 

Voorlezen, leuk om te doen!

Heb je affiniteit met taal en met kinderen? Word dan voorleesvrijwilliger bij Humanitas. Als voorleesvrijwilliger help je jonge kinderen spelenderwijs met hun taalontwikkeling en laat je hen kennismaken met het plezier in lezen. De ouders zijn aanwezig tijdens het voorleesuurtje en je betrekt hen er zoveel mogelijk bij. Humanitas biedt jou als vrijwilliger trainingen, themabijeenkomsten en individuele ondersteuning. Neem voor meer informatie contact op met projectcoördinator Jeichien Martens, j.martens@humanitas.nl of (050) 312 60 00.

Samenleren is een initiatief van